kdo smo

Oblikovalec svetlobe

Pianist potrebuje leta in leta, da se izuri v lahkotnem igranju klavirja in oživljanju not. Enako velja za plesalko, ki ne šteje ur, ki jih potrebuje za gibanje na odru. Umetnost je tisto nekaj ‘več’ v našem življenju – ne le umetnost, tudi podjetja in posamezniki in posameznice se želijo predstaviti v ‘najboljši luči’.

To je delo oblikovalca svetlobe. Soustvarjanje zgodb in sodelovanje tako z umetnostjo kot s poslovno prodornostjo. Oblikovanje svetlobe označuje ustvarjalni proces med umetnostjo in obrtjo, med tehnično spretnostjo in poslovnimi izzivi. Končni rezultat je vedno svetloba, ki poudari, podpre ali izgovarja besede in zvoke projekta, performansa ali predstavitve. Svetloba je tista, ki nam omogoča, da vidimo in razločujemo oblike. Domišljena Igra svetlobe izvablja začudenje na naš obraz, vedrino v naša srca in občudovanje v naše misli. Vtis, ki ga lahko ustvari oblikovanje svetlobe zajema številne dejavnike: od intimnosti, tehnične dovršenosti, razgibanosti, glamuroznosti in elementov umetniškega performansa.

Oblikovati svetlobo se lahko priučimo z leti, predanostjo in veseljem do dela. Ostane le še tisto kar se nikoli ne da povedati z besedami – tisto kar lahko povemo s svetlobo.

Kratek CV – Kristijan Vidner

Za oblikovanje luči sem se navdušil že z 19-leti kot lučni asistent v takrat odmevni TV oddaji ‘Poglej in zadeni’ (Stojan Auer). To so bili moji prvi koraki: montaža luči, zvijanje kablov, adresiranje in kot rezultat osvetlitev scenskih elementov. Tehnično delo oblikovalca luči mi je nudilo nov vpogled v razumevanje svetlobe in spoznavanje možnosti, ki jih omogočajo svetila. Ambicije in razvoj na področju oblikovanja (light design), organizacije in montaže luči sem imel možnost uresničevati 10 let v podjetju Intralux kot delni solastnik. Sodelovali smo z ekipami TV oddaj ‘Petka’ (Ivana Šundov), ‘Brez zapor’ (Jonas Žnidaršič), ‘Umko’ (otroška TV oddaja) ter zahtevnejšimi direktnimi TV prenosi kot so prireditve za Miss Slovenije, Miss Universe, podelitev nagrad Viktorji, elitni dogodek Diners International in na številnih kulturnih in poslovnih dogodkih ter festivalih.

Za razvoj svojega delovanja na področju oblikovanja svetlobe (light design) sem hvaležen, da sem imel možnost sodelovati z ustvarjalnimi posamezniki in skupinami na področju umetnosti (predvsem glasbe). Spremljal sem avangardno glasbeno skupino StrojMachine (TheStroj) na evropski turneji in Magnifica na balkanski turneji, Laro Baruco in druge.
Od leta 2010 delujem kot samostojni oblikovalec svetlobe in sodelujem s podjetjem EVENT DESIGN, ki nudi najkakovostnejšo tehnično opremo.

In the right light, at the right time, everything is extraordinary.  ~Aaron Rose