Arhitektura v dobri luči

Ni naključje, da se je obdobje renesanse, ki je v evropsko arhitekturo prineslo nov veter, razcvetelo prav v Italiji, v Sredozemlju. Svetloba namreč arhitekturi vdahne poseben čar – jo oživlja. Ne samo umetnostno tudi ljudsko stavbarstvo je povsod odražalo komunikacijo med svetlobo in materijo. V Skandinaviji najdemo preproste oblike v arhitekturi in čarobno oblikovanje stekla, ki se uporablja za notranjo opremo, kajti prepleta popoldanskih mediteranskih senc skozi marmornate čipke hodnikov palač – tam ni.

Osvetlitev žičke kartuzijeSodobna arhitektura svetlobo uporablja tako v funkcionalne kot estetske namene. Vedno bolj pomemben pa je tudi ekološki vidik. Saj je estetsko tisto kar je uporabno in dovršeno sodluje z okoljem. Osvetljevanje arhitekturnih detajlov lahko povsem spremeni naše doživljanje poslovnega ali domače prostora. Kajti svetloba je tista, ki nudi toplino in omogoča kar se da prijetno bivanje. Ni vseeno kakšna svetila bomo izbrali in kam jih bomo umestili. Ne samo iz estetskega vidika, temveč tudi bivanjskega. Smo prepričani, da žarnice niso škodljive? Bodo trajne? Nam bo določen tip osvetlitve predstavljal dodatne stroške ali nam bo lajšal bivanje? Bo svetloba v našem delovnem in bivanjskem prostoru omejevala naravni ekosistem? Oblikovalec svetlobe, ki se posveča arhitekturnemu umeščanju svetlobnih elementov mora odgovoriti na vsa ta vprašanja, če želi uporabiti svetlobo kot dodano vrednost k bivanju.

Osvetlitev mostuMarsikdaj pozabimo, da bi bil svet prazen in pust brez senc in brez svetlobe, ki ju živa bitja nujno potrebujemo. Ptice, ježi, žabe, metulji in vse zeleno rastje je ob marsikateri stavbi izgnano iz naravnega habitata oziroma oslabljeno uspeva. Zaradi neprimerne osvetlitve živalski in rastlinski svet nima več dostopa do naravnega menjavanja svetlobe in teme. To predstavlja velik stres za ekosistem in na dolgi rok (zdaj pravzaprav kratki) tudi za človeka. Predstavljamo si, da gremo po napornem dnevu spat in smo resnično potrebni počitka – nekdo pa nam sveti v glavo.

Lepa arhitektura naj pokaže svoj obraz, škoda, da bi ostala v temi. Srce-obraz vsakega objekta je treba poiskati in izraziti njegovo lepoto. Prav tako pa pticam prepustiti nočno nebo in rožam miren spanec. Da o financah niti ne govorimo.